Bakgrund och prislapp

Först ut för granskning blir Samhällsbyggnadsförvaltningen.  Det är också den första förvaltningen som drabbades av den misslyckade omorganisationen och mer misslyckat än så kan det inte bli.


I januari 2007 bytte Miljö- och stadsarkitektkontoret namn till Samhällsbyggnadsförvaltningen. Man skilde på "mor och barn", dvs. bygg- och planavdelningen. Inte bara organisatoriskt utan även fysiskt placerade man de båda avdelningarna så långt ifrån varandra man kunde. Istället skyfflade man in Räddningstjänsten. Stadsarkitekten slutade och man tillsatte en brandsoldat som förvaltningschef.


Vi börjar med att granska vad det kalaset har kostat.  Det är ju alltid intressant. Efter det fortsätter vi med att granska vilka rökridåer man lagt ut för att dölja sina misstag. Och vi lovar, det är ingen rolig läsning!


OK, här kommer lite prislappar.


Lönekostnaderna rusade verkligen i höjden, för vissa kategorier bör tilläggas. Stadsarkitekten som var förvaltnings-, plan- och kartchef, hade en lön på 37 000 kronor, bygglovchefen var till 90 % bygglovhandläggare, så det räknar vi som handläggarlön. Vad fick man då istället punga ut med? Jo, nye förvaltningschefen fick 45 000 kronor i lön (utan att veta någonting om den nya verksamhet han skulle vara chef över, miljö, bygg och karta), nye planchefen fick säkert lika mycket, bygglovchefen (som bara ska vara chef och inte handläggare, enligt förvaltningschefen) fick 37 000 kronor i lön. Man gjorde också en ny avdelning, kartavdelningen som ska ha en chef. Vad summan slutar på där, vet vi inte, eftersom den stackars avdelningen har varit underbemannad sedan omorganisationen och består i nuläget bara av en person.


Rekrytering av ny personal med hjälp av bemanningsföretag, eller snarare försök till rekrytering, eftersom bemanningsföretaget inte fick tag i mer personal med kommunal erfarenhet än kommunens egen annonsering lyckades med, men kostnaden är till dags datum nästan 300 000 kronor. Egen annonsering har kostat 80 000 kronor.


Drygt 27 000 kronor la man ut på ett coachprogram för bygglovschefen som man månaden efter sparkade ut. Samma företag får också 50 000 kronor, i startavgift märk väl, för personalutveckling som inte är genomförd ännu. Vårt förslag är att man lägger de pengarna på toppstyrningsavveckling istället.


Man hyr in en konsult som ska rapportera vad det är för "fel" på bygglovsavdelningen och för det har man hitintills betalat nästan 150 000 kronor. I hans rapport står att bygglovshögen kommit till på grund av personalbrist och stor personalomsättning, vilket personalen redan konstaterat. Men man litar inte på sin personal utan måste ha en konsultrapport att stödja sig på. Man kan fråga sig om politikerna är lika dumma som de tror kommuninvånarna är!


Man ska också ha "bygglov över internet". Därför köper man in sig i portalen "Mitt bygge". Det är på teststadiet i några Stockholmskommuner men det är så klart Båstad också ska vara med och testa och få ta del av alla barnsjukdomar. Det fungerar som så att den sökande kan skicka in sina handlingar över internet men sen är det stopp. Någon kommunikation åt andra hållet fungerar inte utan då får man göra som vanligt, använda snigelposten. För det har kommunen betalat 160 000 kronor med en fortsatt årlig kostnad på 80 000 kronor! Är det sanslöst eller vad?


Summan av kardemumman blir alltså;

Minst 1 200 000 kronor (exkl. sociala avgifter) mer i chefslöner per år!
Rekrytering av personal med bemanningsföretag, 300 000 kronor!
Onödiga coachprogram och personalutvecklingsprogram, 77 000 kronor och vem vet vad den summan slutar på!
Onödigt konsultarvode, 150 000 kronor!
Bygglov över internet som inte funkar, 160 000 kronor och sedan 80 000 kronor om året!


Ser det likadant ut på de andra förvaltningarna så är det inte konstigt Båstads kommun går back. Man läcker ju onödiga kostnader som ett Niagarafall!


Äsch, vi fortsätter väl lite till med onödiga kostnader.


Eftersom den stora omorganisationen skulle få ett tjusigt ansikte utåt, beslöts det att den då totalrenoverade receptionen/växeln skulle skrotas och en ny reception skulle inrättas i gamla biblioteket. Efter över ett års diskuterande hade annars Tekniska kontoret erbjudit sig att flytta ner i de lokaler som stått tomma sedan biblioteket flyttade.  Nu "glömdes" istället gula korridorens trångboddhet bort och dessutom skyfflar man in lite fler tjänster när bl. a. vissa delar av fritids kom att tillhöra tekniska. Man sitter praktiskt taget i knäet på varandra men efter ännu mer diskuterande kom politikerna fram till att man absolut inte kunde bygga till kommunhuset så att alla skulle få plats, för det skulle sticka för mycket i kommuninvånarnas ögon (ett genomgående tema är att politikerna verkligen tror att kommuninvånarna är dumma). Istället hyrde man en modul där miljöavdelningens personal fick flytta ut. Till dags datum har flyttning av modul, installation och hyra kostat drygt 730 000 kronor. Framtida hyra är ca 160 000 kronor om året.

Hur mycket skulle en tillbyggnad kostat?
Hur mycket kostade renoveringen av förra receptionen som bara skrotades?
Hur mycket har ombyggnaden av hela kommunhuset kostat med förlorad arbetsinsats vid omflyttning av personal och ett ändlöst rivande och återuppbyggande av väggar?


Dakotaindianerna

Dakotaindianerna hade en visdom som sade att "När du upptäcker att du rider på en död häst, ska du stiga av".

I Båstads kommun använder man andra strategier i sådana situationer:

* man köper sig en bättre piska
* man byter ryttare
* man säger "sådana hästar har vi alltid ridit"
* man tillsätter en arbetsgrupp för att analysera den döda hästen
* man anlitar konsulter för att rida den döda hästen
* man besöker andra kommuner för att se hur de rider döda hästar
* man anlitar konsulter för att utreda hur man optimerar ridning på döda hästar
* man ändrar kvalitetskriterierna för hur man ska rida en död häst
* man bildar en task force för att återuppliva den döda hästen
* man startar en träningskurs för att lära sig rida bättre
* man jämför olika döda hästar
* man ändrar kriterierna för när en häst är död
* man förklarar "ingen häst är så död att man inte kan piska den"
* man skaffar fram extra medel för att höja den döda hästens effektivitet
* man gör inköp som kan få döda hästar att ridas snabbare
* man bildar en kvalitetscirkel för att hitta nya användningsområden för döda hästar
* man omarbetar kraven på hästar så att de stämmer med de döda hästar man redan har

Nu har vi ridit på döda hästar i två år. Det är dags att stiga av och begrava dem!


Vantrivsel på arbetsplatsen

I en artikel i NST i våras kunde man läsa om utbrändhet, stress och håglöshet. Många arbetsplatser drabbas av negativ stämning och långtidssjukskrivningar. En arbetspsykolog och forskare på Lunds universitet menar att vantrivsel på arbetsplatsen ofta handlar om vad som händer på nivån ovanför. När väldigt mycket sker uppifrån, som de anställda inte kan påverka, tar det musten ur personalen. Lönsamhetskraven blir större medan förståelsen för de mänskliga behoven blir mindre. När stämningen blir så dålig att folk säger upp sig är det sällan de blir tillfrågade varför, eller övertalas att stanna kvar. Ändå är det oerhört dyrt att ersätta en utbildad medarbetare. Inskolningsperioden kan kosta långt över en miljon!

En vanlig orsak till vantrivsel på jobbet är omorganisationer
. Det är något som i regel beslutas ovanifrån utan att gräsrötterna har kontroll. Omfattande förändringar är dessutom ofta kosmetika och forskning, bland annat på Arbetsmiljöinstitutet, visar att det sällan kommer något positivt ut av det. Även om många företagsledare (och politiker, vår kommentar) tror att det ska bli bra, är de flesta experter eniga om att man ska undvika det.

För att göra en lyckad omorganisation krävs att de anställda känner sig motiverade och att besluten är förankrade bland dem. Men långsiktig utveckling och förändring är betydligt mer fruktsam. Det ger mycket bättre arbetsmiljö.

Detta ger dålig stämning:
1. Resursbrist, belastningen blir för stor
2. Chefen fallererar, han/hon klarar inte av sin nya roll
3. En persom passar inte in. Ändå måste de andra leva med den, som en "tokig släkting" man inte kan köra ut
4. Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut, det leder i längden ofta till stress och utbrändhet
5. Okänsligt genomförda omorganisationer

Så kommer arbetsglädjen tillbaka:
1. Tillför mer resurser
2. Ha tydligt och klart ledarskap
3. Gör varsamma och långsamt genomförda förändringar.
4. Bredda arbetsuppgifterna och slopa standardtänkande, det kan pigga upp enahanda jobb
5. Sträva efter gemenskap på arbetet, den är en stor del av meningen med att gå dit. Att förlora meningen och gemenskapen är förödande för en god arbetsmiljö


Välkommen till Båstads egen såpopera!

Vad är nu detta, undrar du säkert? Jo, det är naturligtvis kommunen som på bara ett par år har förvandlats till en riktig såpopera, en sorglig boning där personalen mår dåligt  och besluten leder till sämre förutsättningar för Bjäreborna. Så kan det givetvis inte få fortsätta så nu ska vi hjälpas åt att vända ut och in på alla fakta för att försöka förstå hur det har kunnat bli så här.

Nu vill vi att du skriver till oss och berättar om hur just du upplever att det blivit sämre i Båstads kommun. Självklart får du vara anonym, inte ens vi behöver få reda på vem du är. Dina kommentarer granskas av oss innan de publiceras och de kan även bli ett inägg, istället för en kommentar. Om du vill vara anonym, tar vi oss också friheten att ändra i din kommentar om vi tycker att det blir för uppenbart vem som skrivit. Alla som har synpunkter, är välkomna att skriva.

Det är fakta vi söker. Hur upplever du att det blivit sämre? Hur många utredare och konsulter har du haft på din förvaltning? Vad skrev de i sin rapport och har det de kom fram till lett till något positivt eller negativt eller har det inte lett till någonting alls? Hur mycket har utredningarna kostat? Hur många fler chefer har du fått? Hur många har sagt upp sig på din arbetsplats för att de mått dåligt? Hur många mår dåligt utan möjlighet att kunna byta arbete? Hur många tjänster har återbesatts med hjälp av bemanningsföretag och vad har det kostat? Vet du om några andra onödiga kostnader?

Det var bara några frågor som vi vill ha svar på. Säkert finns det annat som du tycker är helt åt skogen, skriv en kommentar så tar vi med det. Allt som hjälper till att ge oss en helhetsbild av vad som är fel på kommunen, för det finns ingen tvivel om att Båstad är en sjuk kommun, kan också hjälpa till att hela den. Det är vi skyldiga vår bygd och våra kommuninvånarna som är de som drabbas hårdast om nuvarande styre får fortsätta sin destruktiva färd. Förhoppningsvis ska då också politikerna vakna upp ur Törnrosasömnen och reagera.


RSS 2.0