Vantrivsel på arbetsplatsen

I en artikel i NST i våras kunde man läsa om utbrändhet, stress och håglöshet. Många arbetsplatser drabbas av negativ stämning och långtidssjukskrivningar. En arbetspsykolog och forskare på Lunds universitet menar att vantrivsel på arbetsplatsen ofta handlar om vad som händer på nivån ovanför. När väldigt mycket sker uppifrån, som de anställda inte kan påverka, tar det musten ur personalen. Lönsamhetskraven blir större medan förståelsen för de mänskliga behoven blir mindre. När stämningen blir så dålig att folk säger upp sig är det sällan de blir tillfrågade varför, eller övertalas att stanna kvar. Ändå är det oerhört dyrt att ersätta en utbildad medarbetare. Inskolningsperioden kan kosta långt över en miljon!

En vanlig orsak till vantrivsel på jobbet är omorganisationer
. Det är något som i regel beslutas ovanifrån utan att gräsrötterna har kontroll. Omfattande förändringar är dessutom ofta kosmetika och forskning, bland annat på Arbetsmiljöinstitutet, visar att det sällan kommer något positivt ut av det. Även om många företagsledare (och politiker, vår kommentar) tror att det ska bli bra, är de flesta experter eniga om att man ska undvika det.

För att göra en lyckad omorganisation krävs att de anställda känner sig motiverade och att besluten är förankrade bland dem. Men långsiktig utveckling och förändring är betydligt mer fruktsam. Det ger mycket bättre arbetsmiljö.

Detta ger dålig stämning:
1. Resursbrist, belastningen blir för stor
2. Chefen fallererar, han/hon klarar inte av sin nya roll
3. En persom passar inte in. Ändå måste de andra leva med den, som en "tokig släkting" man inte kan köra ut
4. Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut, det leder i längden ofta till stress och utbrändhet
5. Okänsligt genomförda omorganisationer

Så kommer arbetsglädjen tillbaka:
1. Tillför mer resurser
2. Ha tydligt och klart ledarskap
3. Gör varsamma och långsamt genomförda förändringar.
4. Bredda arbetsuppgifterna och slopa standardtänkande, det kan pigga upp enahanda jobb
5. Sträva efter gemenskap på arbetet, den är en stor del av meningen med att gå dit. Att förlora meningen och gemenskapen är förödande för en god arbetsmiljö


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0