Ordbajs
Vad menar vi med ordbajs? Jo, medan man skriver ihop nedanstående fantastiska, underbara, enastående vision faller kommunen sönder. Det har blåst många snåla vindar i kommunen men aldrig så snåla som idag. Man sätter fina ord på papper, sätter dem i pärmar som sedan bara samlar damm i hyllorna, men vad gör man för att förvekliga visionerna? Ingenting, därför är det bara ordbajs. Aldrig har vi haft så många missnöjda kommuninvånare och näringsidkare. Aldrig har stämningen i kommunhuset och i verksamheterna ute varit så tryckt och missmodig. Istället för att öka vårt invånarantal med 100 nya personer om året har vi minskat med 29. Istället för oförändrad kommunalskatt pratas det nu mer och mer om en höjning av skatten. Pågatåg till Förslöv och Grevie dröjer och ingen driver den frågan trots ökad inflyttning till främst Förslöv. Servicen till bland annat våra äldre minskar medan kostnaden ökar. Skolmaten till våra växande barn, dras in. Översiktsplanen blir bara ännu ett dammsamlande dokument när man numera ska få bygga vad som helst, var som helst.
Det förut så stolta skeppet styrs numera utan både karta och kompass. Inte konstigt om folk överger den skutan. Ordbajsa kan vi väl alla lite till mans men att förverkliga det man sätter på pränt, det är en helt annan sak som Båstads kommuns politiker inte verkar intresserade av att lära sig eftersom man snart delegerat alla beslut till kommunchefen.
Vision
Båstads kommun ska vara det självklara valet för barnfamiljer i Öresundsregionen.
Med detta menar vi att Båstads kommun året om ska vara attraktiv att bo och verka i, bygga på tradition och förnyelse, präglas av småskalighet, god miljö, omtanke och generositet. Våra verksamheter ska baseras på våra naturliga förutsättningar samt präglas av mångfald och god kvalitet. Barn- och ungdomsperspektivet ska beaktas i all samhällsplanering.
Övergripande mål för Båstads kommun
- 16.000 invånare år 2020
- Tillgång till byggklara tomter i sex tätorter år 2014.
- Integrerad och tillgänglig kollektivtrafik år 2013.
- Skånes tryggaste kommun.
- År 2011 ska Båstads kommun vara en av de 50 bästa kommunerna enligt Svenskt Näringslivs ranking och ha ett ökat antal arbetstillfällen.
- En av Sveriges tio bästa skolkommuner.
- Nöjda invånare och kunder.
- Barnomsorg i sex tätorter
- Upplevelser varje dag året runt.
- Flera alternativa boendeformer med bra boendemiljöer.
- 25 procent av kommunens verksamhet ska bedrivas i alternativ regi 2015.
- Överskottet ska uppgå till två procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. Investeringarna ska finansieras fullt ut med skattemedel och kommunalskatten ska vara oförändrad.
Övergripande inriktning
Boende
Båstad ska vara en attraktiv kommun att bo och bosätta sig i.
Näringsliv
Aktiva insatser ska göras för att åstadkomma nyetableringar och nyinvesteringar inom kommunen samt för befintliga företag som vill växa.
Den kommunala servicen ska vara hög vid företagens myndighetskontakter genom en professionell och snabb ärendehantering och tydliga besked.
Utbildning
Båstad ska vara en konkurrenskraftig utbildningskommun där unga kan få grund- och yrkesutbildning och där äldre kan öka sin kompetens. Skolans viktigaste mål är kunskapsförmedling och varje elev skall ges möjlighet att utvecklas i den takt som egna förutsättningar medger.
Kommunikation och infrastruktur
För att främja kommunens expansion och tillgänglighet ska viktiga infrastrukturfrågor drivas aktivt.
Livskvalitet och trygghet
Kommunens invånare ska erbjudas en hög livskvalitet genom en aktiv folkhälsovård, gott miljöarbete och goda förutsättningar för boende, aktiv fritid och rekreation. Kommunen ska värna om att den offentliga servicen i kommunen och regionen fungerar när man behöver den och att man tryggt kan bo kvar i sitt hem på ålderns höst, om man så vill.
Konkurrensutsättning
Kommunens verksamheter genomlyses utifrån möjligheten till konkurrensutsättning med syfte att stärka kvalitet, kreativitet och kostnadseffektivitet.
Valfrihet och tillgänglighet
Alla Bjärebor har rätt att påverka sin livssituation. Möjligheten att välja och påverka ska genomsyra alla verksamhetsområden.
Trygghet
Alla Bjärebor ska kunna känna sig trygga och säkra på Bjäre. Trygghet handlar bl a om egen försörjning, kunskap och arbetsro i skolan, tillgång till god vård vid behov och att kunna röra sig säkert i kommunen.
Arbetsgivarpolitiken
Båstads kommun är en så attraktiv arbetsgivare att vi kan attrahera och behålla den personal och de kompetenser vi behöver.
Förvaltning och utveckling
Våra ambitioner fullföljs i praktisk vardagspolitik med att både förvalta och utveckla kommunen mot de uppsatta målen. Politikerna ska styra genom att sätta mål, riktlinjer, policies och planer medan kommunens anställda ska förses med rätt verktyg för att kunna genomföra dessa.
Rollfördelningen mellan politiker och förvaltning, verksamheter inom förvaltningen samt mellan enskilda tjänstemän ska vara så tydlig att inga frågor faller mellan stolarna och att ansvarsutkrävande är möjligt. Ansvar och befogenheter måste följas åt. Genom delegering ska tillförsäkras att beslut fattas på lägsta möjliga nivå och så nära kunder och brukare som möjligt.
Organisationen skall fortlöpande effektiviseras, utvecklas och anpassas till de krav medborgarna ställer.
Samverkan
Samverkan mellan kommun och näringsliv är en av hörnstenarna i Bjärehalvöns utveckling.
Kommunen ska eftersträva samverkan med näraliggande kommuner för att uppnå effektiva och kostnadsbesparande lösningar.
Miljö
Lokala miljömål ska inarbetas i kommunens energiplan, avfallsplan och översiktsplan.
Förhållningssätt
Kundfokus
Alla medarbetare ska arbeta kundorienterat och sträva efter en hög grad av tillgänglighet. Effektivitet, kreativitet, flexibilitet, ansvarstagande och professionalism ska prägla vårt arbete.
Medmänsklighet och omtanke
All verksamhet ska präglas av medmänsklighet, omtanke och servicetänkande. Tydliga riktlinjer tolkade till medborgarnas bästa ska vara vårt rättesnöre.
Öppenhet
Kommunen ska arbeta för samsyn, öppenhet och delaktighet i hela den kommunala organisationen.
Tydlighet
I varje sammanhang ska största möjliga tydlighet eftersträvas.
Arbetsklimat
Arbetsglädjen är viktig för att vi ska ge kommuninvånarna bästa möjliga service. Viktiga förutsättningar för ett gott arbetsklimat är ett gott ledarskap, öppenhet, högt i tak, friska medarbetare, möjligheter till påverkan och delaktighet samt att varje medarbetare känner sig sedd och lyssnad till.
Prioriterade mål
Personalmål
- Personalindex skall visa på en fortlöpande förbättring.
- Medarbetar- och chefsenkäter skall visa på en fortlöpande förbättring.